info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

Spavanje je vaše zdravlje


Kad su naša tijela izvan ravnoteže, ništa nam ne djeluje normalno. Nakon što su izvršili stotine eksperimenata o spavanju i zdravlju, vodeći svjetski znanstvenici otkrili su da bi za održavanje optimalnoga zdravlja osoba trebala ići spavati rano navečer tj. čvrsto zaspati do 22.00h i ustati tijekom izlaska sunca. Najbolji sati za odmaranje vašega tijela su između 22 h i 6 ujutro. Odlazak u krevet u 23 h, ponoć ili u 1 ujutro, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i izravan je uzrok mnogih modernih “bolesti ubojica” poput bolesti srca i raka.

Priroda djeluje i kreće se prema preciznim ritmičkim krugovima. Svakoga dana sunce se diže i spušta, sezone se mijenjaju, mjesec se uspinje i pada i oceanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti dio su tog ritma. U prirodi nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića također imaju prirodan ritam. Naša tijela funkcioniraju prema prirodnim krugovima, tjelesni ritam obično je nazvan unutarnji sat tijela ili biološki sat. Poremećaji prirodnih funkcija našeg biološkog sata izvana nepravilnim navikama i nepravilnim spavanjem izazivaju mnoga različita oboljenja, a osobito preiscrpljenost, umor, bezvoljnost. Kada su naša tijela izvan ravnoteže, ništa nam ne djeluje normalno.

To je zato što hormoni, kemikalije i neurotransmiteri koji određuju naše razine energije, vitalnosti i kako se osjećamo, spavamo i jedemo, nisu sinkronizirani. Drugim riječima, mi smo neuravnoteženi. Prije raširene upotrebe struje, što se vidjelo u selima prije oko 100 godina, veliki broj ljudi iz sela (osim nemoralnijih i “prezaposlenih”) su odlazili u krevet odmah nakon zalaska sunca, kao što rade i mnoge životinje, i što je priroda namijenila ljudima.

Najbolji sati spavanja za vaše tijelo su između 22 h i 6 ujutro. To je vrijeme u kojemu je vaše tijelo programirano da radi prema putanji sunca i 24-satnim prirodnim kruženjem unutarnjeg tjelesnog sata – i to je izvan naše kontrole. Tijekom tog vremena (22 h – 6 h ujutro) ljudsko je tijelo predodređeno da bude u stanju odmora, popravaka i detoksikacije (izbacivanje suvišnih proizvoda i otrova) i obnove.
San je vrjedniji daleko više prije nego poslije ponoći. Dva sata dobrog sna prije ponoći je vrjednije nego 4 sata posle ponoći.

Još jedna bitna stvar je spavanje u potpunom mraku.
Svijetlost noću onemogućava lučenje hormona melatonina(hormona koji je povezan sa dobrim snom, usporenim starenjem i regeneracijom organizma). 

Ako idemo nasuprot prirodnoga reda i dizajna našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima. Npr., ako je vaše tijelo previše opterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 10 h navečer) radeći, igrajući se, gledajući TV ili kompjuter, vaše tijelo se ne odmara, već se umara.


Dokazano, na spavanje utječe: 

1. HRANA obroci, pogotovo pred spavanje su nepoželjni i remete normalan san

2. FIZIČKA AKTIVNOST tijekom dana značajno doprinosi kvalitetnijem snu

3. SUNČEVA SVJETLOST je faktor koji znatno potiče izlučivanje melatonina noću

4. JEDITE HRANU BOGATU MELATONINOM (Pikograma po gramu hrane)
ječam 378, banana 460, rajčica 500, đumbir 583, riža 1006, kukuruz 1366, zob 1796

5. JEDITE HRANU BOGATU TRIPTOFANOM; tofu, bundevine sjemenke, sejtan, sezam, badem crni orasi, grah 

6. FAKTORI NAČINA ŽIVOTA koji umanjuju proizvodnju melatonina;
stres, kofein (smanjuje proizvodnju melatonina na polovinu u toku 6 sati), alkohol (smanjenje do 41%), pušenje

7.SPAVANJE U POTPUNOM MRAKU(ili crni povez preko očiju)

Biološki sat i naši unutarnji organi:

Glavni unutarnji organi našeg tijela rade prema “vremenskom rasporedu”. Znati kako vaše tijelo radi može vam pomoći da regulirate svoj raspored da bi dostigli optimalni nivo zdravlja i dobrog stanja.

21.00 – 22.00 – Tijelo eliminira toksične kemikalije iz imunološkog sustava (limfni čvorovi). Najbolje je čvrsto zaspati između 21.00 h i 22.00 h da bi tijelo pravilno izvršilo te vitalne funkcije.
22.00 – 01.00 – Jetra eliminira otrove i regenerira se.
00.00 – 04.00 – Koštana srž stvara krv.
00.01 – 03.00 – Žučni mjehur eliminira toksine i obnavlja se.
03.00 – 05.00 – Pluća eliminiraju toksine i obnavljaju se.
05.00 – 07.00 – Debelo crijevo eliminira toksine i obnavlja se. To je također pravilno vrijeme da ih se isprazni.
07.00 – 09.00 – Vitamini, minerali, hranjive tvari upijaju se u probavnom traktu.

Definitivno bi trebali pojesti doručak u to vrijeme između 7:00 i 9:00 sati ujutro. Svjetski znanstvenici su zaključili da bi svatko trebao otići u krevet rano (čvrsto zaspati do 22.00h) i u potpunom mraku da bi postigao kvalitetno spavanje koje osigurava pravilno fizičko obnavljanje. Odlazak u krevet prije 22.00 nužan je preduvjet da bi ostali zdravi, veseli i duhovni. Također su zaključili da čovjek treba oko 8 sati spavanja da bi se adekvatno odmorio.


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost