info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

SPASITE ŽIVOT U TOKU INFARKA ILI MOŽDANOG UDARA


Kajenska čili paprika bila je predmet istraživanja mnogih oporavka. Svi oni su bili zadivljeni ljekovitim svojstvima koja ova sorta paprike posjeduje.

Američki herbalist doktor Christopher u 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nikad nije izgubio pacijenta koji je doživio infarkt. On je koristio šalicu čaja od kajenske paprike (mala žličica na šalicu vode) za pacijente koji su još bili pri svijesti. Nakon 1 minute, bili su živi i sigurni. Ono što čini ove tvrdnje još relevantnijima je činjenica da ovi liječnici govore iz osobnog iskustva, a ne iz studija urađenih u kontroliranom okruženju.

Postoji nekoliko načina za liječenje kajenskom paprikom, a neki od njih su posebno učinkoviti. Najbitnije je da kajenska paprika ima minimalno 100.000 Scoville jedinica po ljestvici za mjerenje ljutine (Scoville Heat Units-SHU). Primjer tako ljutih sorti su: Trinidad Moruga Scorpion, Naga Viper, Naga Bhut Jolokia, Habanero, African Bird, Thai Chi, Jamaikanska ljuta paprika, Jalapeno, Scotch Bonet.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku trebate dati mješavinu jedne male žličice kajenske paprike pomiješane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svijesti i disati.

Jednostavnija varijanta je imati uvijek pri sebi malu bočicu tinkture ljute paprike.
U slučaju da je osoba u nesvijesti, može pomoći ukoliko koristite tinkturu ljute paprike. Dajte osobi 5-10 kapi tinkture direktno ispod jezika. I to ponavljate svakih 5 minuta.

Kajenska paprika je moćan stimulans, bez opijajućeg efekta. Pojačava puls i dovodi krv u sve dijelove tijela te balansira cirkulaciju. Djeluje hemostatički, instantno zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca. Upamtite, mnogi liječnici tvrde da nikad nisu izgubili pacijenta prakticirajući navedeni postupak.

Najbolji recept za tinkturu od ljute paprike prema

Tinktura prema sljedećem receptu najbolja je tinktura za hitne slučajeve srčanih udara. Da napomenemo, ne koristiti ljutu papriku već kajensku papriku koja je najpoznatija vrsta čili paprike, a uzgaja se najviše u Indiji i Južnoj Americi. Čili je grmičasto tropska biljka, koja se od paprike razlikuje po tome što je višegodišnja biljka. Mljeveni čili je dvadeset puta ljući od obične paprike jer sadrži mnogo više paprenog alkaloida kapsaicina. Ljutost čilija je obrnuto proporcionalna veličini plodova, pa su tako najmanji plodovi najljući. Nabavite gore opisane vrste.

Sastav:

  • Prah kajenske paprike
  • Nekoliko svježih kajenskih papričica(ako nemate može i samo prah)
  • 50 – postotni alkohol (neki koriste votku ili jabučni ocat ako ne želite alkohol)
  • Staklenka zapremnine 1 litre
  • rukavice

Priprema:

Stavite rukavice (radi ljutine iz čilija).
¼ staklenke volumena 1l ispunite prahom kajenske paprike.
Izblendajte sa strane nekoliko cijelih svježih papričica s dovoljno alkohola da dobijete smjesu nalik umaku.
Dodajte tu smjesu prvoj tako da napunite ¾ staklenke.

Zatim ispunite staklenku do kraja s alkoholom i zatvorite je. Protresite je što češće tokom dana.
Ostavite tinkturu dva tjedna uz svakodnevno protresanje i zatim je procijedite kroz gazu u tamnu bocu. Želite li super jaku tinkturu procijedite je nakon 3 mjeseca. Začepite dobro bocu i stavite na tamno i suho mjesto. Traje neograničeno.

Doziranje

Ako je osoba koja je dobila srčani udar (angina pectoris ) ili moždani udar pri svijesti dajte joj 5-10 kapi tinkture. Za 5 minuta ponovite dozu. Nastavite ponavljati tretman do željenog poboljšanja. Ako je osoba u nesvijesti ukapajte joj ispod jezika 1-3 kapi i počnite s oživljavanjem. Nakon 5 minuta ponovite doziranje. Ponavljajte svakih 5 minuta do željenog poboljšanja.

Druge koristi kajenske paprike

Kajenska paprika može biti korisna i kod drugih tegoba. Ima antigljivična svojstva te prevenira nastanak gljivičnih patogena Phomopsis i Colletotrichum. Poznata je po probavnom djelovanju jer potiče stvaranje želučanih sokova, a također olakšava i smanjuje plinove u crijevima.
Istu stvar naglašava i Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist u KBC Zagreb koja je za Hinu istaknula da, iako je uvriježen stav da ljute papričice ili chilli nisu preporučljive kod dispepsije (osjećaja boli ili neugode u gornjem dijelu trbušne šupljine), istraživanja pokazuju drugačije. “Aktivna tvar iz ljutih papričica – kapsaicin – ima zaštitno djelovanje na sluznicu želuca. Čini se da kapsaicin ne stimulira nego inhibira lučenje želučane kiseline te potiče dotok krvi u mukozno tkivo želuca”, kazala je. Ipak, Vranešić Bender naglašava da akutno izlaganje većim koncentracijama kapsaicina i chillija može pogoršati abdominalnu bol i osjećaj pečenja kod dispeptičnih bolesnika. S druge strane, kako ističe, kronični unos prirodnog chillija smanjuje tegobe gastritisa i refluksne bolesti, a slično pokazuju i epidemiološke studije budući da je učestalost ulkusa želuca značajno niža u populacijama koje konzumiraju veće količine chillija.
Ima i određeno antikancerogeno djelovanje te se posebno preporučuju oboljelima od raka pluća i pušačima. Smatraljuta paprika se da kapsaicin iz kajenske paprike pomaže u sprečavanju razvoja tumora uzrokovanih duhanom, a slični rezultati zabilježeni su i kod raka jetre. Korisna je i kod želučanih tegoba, simptoma gripe, migrena, alergija, crvenila, pretilosti, zubobolje i artritisa. Kapsaicin ima, pojašnjava Vranešić Bender, ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu spriječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane draženjem sluzokože crijeva.

Kapsaicin se, ističe Vranešić Bender, istražuje u brojnim područjima te se polažu nade u primjenu kod artritisa, suvišnih kilograma, a najnovija istraživanja kapsaicin su povezala s nižim mortalitetom i dugovječnosti.

Navela je primjer istraživanja, objavljenog prije nekoliko godina u časopisu “Physiology & Behavior”, u kojem je ispitivan učinak jednog grama sušene i mljevene ljute paprike. Rezultati su, kazala je, pokazali kako unos ljute paprike povećava tjelesnu temperaturu i time energetsku potrošnju. Dodatno, otkriveno je i kako konzumacija crvene paprike utječe na smanjenje osjećaja gladi i želje za izrazito masnom, slanom i slatkom hranom, ali samo kod osoba koje nemaju naviku konzumirati crvenu papriku.

Nutritivna vrijednost kajenske paprike

Znanstvenici su potvrdili prisutno 26 vrsta nutrijenata u kajenskoj paprici. Neki od najvažnijih minerala pronađenih u njoj su kalcij, cink, selen i magnezij. Osim minerala, kajenska paprika je također bogata i vitaminima – C i A.
Kajenska paprika jedan je od najjačih prirodnih začina koji može učiniti čuda za srce.
Ako ste sami srčani bolesnik ili netko od vaših ukućana, uvijek imajte spremnu ovu spasonosnu tinkturu.

[:]


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost