info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

ISTRAŽIVAČI S LONDONSKOG SVEUČILIŠTA: “JEDITE DNEVNO NAJMANJE 7 OBROKA VOĆA I POVRĆA!”


WHO (Svjetska zdravstvena organizacija): trebalo bi udvostručiti te preporučene količine

Izvor: Kuki News, 1. travnja 2014.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je 1990. godine da dnevno treba jesti 5 obroka voća i povrća (obrok je oko 80 g, dakle ukupno 400 g dnevno): rezultati novijih studija pokazuju da bi te preporučene količine trebalo udvostručiti. Uz to, potvrđeno je da je povrće 4 puta zdravije od voća.

Rezultati studije Sveučilišnog koledža u Londonu (UCL), koja je trajala 12 godina, obuhvatila je 65,000 stanovnika Velike Britanije 2001. godine, izvijestio je Telegraph.

Znanstvenici su otkrili da ljudi koji barem 7 puta dnevno jedu voće i povrće imaju 42% manju vjerojatnost od prijevremene smrti, u odnosu na ljude koji jedu manje od jednog obroka dnevno.

Uz to, smrtnost je smanjena prema sljedećim postotcima: za one koji su dnevno jeli 5 do 7 obroka voća i povrća smanjena je za 36%, za one koji su jeli 3 do 5 obroka smanjena je za 29%, a samo 14% je manja za one koji su jeli 1 do 3 obroka dnevno.

Osobe koje su jele barem 7 obroka dnevno imale su smanjenu stopu smrtnosti od raka za 25% i smanjenu stopu smrtnosti od srčano-žilnih bolesti za 31%. Stručnjaci kažu: “Što više voća i povrća jedete, to je prevencija više učinkovita”, te dodaju: “Sedam obroka nije dostatno, najoptimalnije je ako jedete 10 obroka dnevno.” Preporuku WHO od 5 obroka dnevno treba najmanje udvostručiti.

Professor Naveed Sattar, in his lab at the Institute of Cardiovascular Studies and Medical Sciences, at the University of Glasgow, in Glasgow, Scotland

Dr. Oyinlola Oyebode, koja je vodila tu studiju, preporučuje da se jede više voća i povrća, bez obzira na to koliko ste jeli do sada. Iz rezultata je očito da bi za povećanu uporabu voća i povrća bila potrebna i podrška vlade. “Za mnoge u društvu zaista bi bilo izazovno uvesti poruku o voću i povrću 7 puta dnevno”, rekao je dr. Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu. “Svaku takvu promjenu treba podržati izravnim vladinim akcijama, da bi se promijenila i poboljšala opskrba te omogućila raspoloživost zdravije hrane (u ovom slučaju voća i povrća), možda i zakonski: porezima na slatkiše.”

Još jedna zanimljivost koju donosi spomenuta studija: povrće je zdravije od voća. Povrće je smanjilo smrtnost za 16% po obroku, a voće samo za 4%. Uporabom smrznuta i konzerviranog voća smrtnost je povećana za 17% – razlog je šećer koji se tu nalazi. Voćni sokovi imaju mali učinak na zdravlje. Istraživači su podržali australsku preporuku: 2 + 5, jer Australija preporučuje 2 obroka voća plus 5 obroka povrća na dan. Studija je objavljena u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

(Izvijestio:  Kyeong Hwan Maeng)

Radi lakše konzumacije dnevnih 10 obroka voća i povrća, rabite sokove!

Ako želite tih 10 obroka možete pojesti tokom 3 glavna obroka(doručak raznovrsno voće sa raznolikim orašastim plodovima,sjemenkama i žitaricma(može se i izblendati)…,ručak raznovrsno povrće s kuhanom mahunarkom i žitaricom…. večera voće isto ko i za doručak….).Međuobroke ne preporučujemo,jer opterečuju probavne organe.

Osim što su sviježe cjeđeni sokovi hranjivi, sokovi Vam pomažu premašiti dnevno preporučenu količinu jer su koncentrirani,teško je pojesti 10 mrkvi ili 10 jabuka… ili drugog voća i povrća, ali ako ih istisnete na sokovniku dobije se sok koji je puno lakše za popiti.Sviježe cjeđeni sok možete popiti 1-2 sata prije obroka ili 3-4 sata nakon obroka.

Najbolja investicija za vaše zdravlje bi bila da u vašem domu imate sokovnik(Slow juicer) s kojim možete radti kvalitetne sviježe cjeđene sokove.Mi preporučujem Angel sokovnike.

 


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost