info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

7 najvećih dobrobiti sunca za zdravlje


7 najvećih dobrobiti sunca za zdravlje
Sigurno ste primijetili da vas sunce čini sretnijima. No možda niste znali da ono ubrzava metabolizam, poboljšava krvnu sliku, smanjuje kolesterol… Izlaganje suncu posebice je ljekovito u ranojutarnjim i kasnoposlijepodnevnim satima. Iskoristite njegove dobrobiti
1. Detoksikacija i metabolizam
Jedan od važnih postulata zdravog načina življenja jest detoksikacija. Upravo nam u tome može pomoći sunčana svjetlost koja potiče apetit, poboljšava rad jetara i probavu te pražnjenje, tj. izbacivanje toksina iz tijela. Od iznimne je važnosti za današnju populaciju i podatak da upravo Sunčeva svjetlost poboljšava rad štitnjače, koja onda ubrzava bazalni metabolizam, iskorištavajući većinu kalorija, što pomaže u jačanju mišića te gubljenju suvišnih kilograma.

2. Vitamin D
Dovoljnim izlaganjem sunčanim zrakama naše će tijelo stvarati dovoljne količine vitamina D te nas obdariti njegovim mnogostrukim dobrobitima. Od iznimne su važnosti za njegovo stvaranje ultraljubičaste B (UVB) zrake te kolesterol iz kože.
Dakle, boravkom na suncu možemo sniziti i kolesterol u krvi. Osim toga, vitamin D važan je za imunitet, rast stanica, izlučivanje inzulina, krvni tlak te metabolizam kalcija. Kalcij je, pak, potreban za normalan rad živčanog sustava, kao i za rast kostiju te održavanje njihove gustoće. Niska razina vitamina D može dovesti do bolesti koštanog sustava, poput osteoporoze, ili pak slabog rada srca, sporog metabolizma, sporog zacjeljivanja rana i kostiju te problema sa zubima.
Vitamin D dobiven pomoću sunca (a ne kao dodatak prehrani) smanjuje rizik od nastanka raka te preventivno može djelovati na nastanak zdravstvenih poremećaja, poput multiple skleroze (MS), Alzheimerove bolesti, bolesti osrčja i sl.

3. Imunitet
Boravkom na suncu poboljšava se stvaranje leukocita (bijelih krvnih zrnaca), čime se jača imunitet. Čini se da umjereno izlaganje UV zračenju može pomoći i u suzbijanju rada preaktivnog imunosnog sustava te nas tako zaštititi od autoimunih bolesti, poput multiple skleroze, lupusa i psorijaze.

4. Krv i koža
Sunčanje pomaže kod svih oblika anemije i ostalih krvnih poremećaja. Ono povećava stvaranje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i hemoglobina, povećavajući i količinu kisika u krvi. Zahvaljujući tomu, osjećat ćemo se puni energije. Također, poboljšava cirkulaciju krvi i njezinu sposobnost da obnovi tkiva. Ako vam se ljeti čini da vam kosa raste brže nego inače, u pravu ste. Osim toga, umjereno sunčanje uklanja i kožne probleme, poput atopijskog dermatitisa, psorijaze i vitiliga (depigmentacija kože).
5. Trudnoća i dojenje
Sunčanje prije i poslije porođaja važno je za lučenje vitamina D, koji je odgovoran za optimalan djetetov rast i razvoj, ali i za povećanu količinu te poboljšanu kvalitetu majčina mlijeka.

6. Kardiovaskularno zdravlje
Kada vježbamo na umjerenom suncu, arterije se šire pa se krvni tlak može sniziti i za osam do petnaest posto. Dodajući tomu i podatak da Sunčeva zračenja snižavaju kolesterol u krvi (bilo njegovom pretvorbom u vitamin D, steroidne hormone ili hormone spolnih žlijezda), možemo zaključiti kako ona mogu čak i preventivno djelovati na srčane udare.

7. Mišići i živci
Još su stari Grci i Rimljani znali da sam boravak na suncu može ojačati mišiće i živce te su to znanje koristili u svrhe liječenja ili, pak, za usavršavanje olimpijaca ili gladijatora. Nedavno je utvrđeno i da uklanja bolove pri fibromialgiji.


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost