info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

STRUČNJACI UPOZORAVAJU RADI ZDRAVLJA: MIKROPLASTIKA – LOŠE VIJESTI ZA LJUBITELJE MORSKIH PLODOVA


Piše: Damon Hines, 7. siječnja 2021.

Izvornik:  https://www.naturalhealth365.com/microplastics-seafood-3686.html

 

Zagađenost zbog mikroplastike je posvuda. Koliko su rasprostranjena sićušna plastična vlakna? Čini se da ih ima posvuda, od najdubljih točaka ispod mora pa sve do najviših planinskih vrhova. Primjerice, 2018. godine znanstvenici su pronašli mikroplastiku u najdubljoj točki na zemlji, u Marijanskom jarku na zapadu Tihog oceana.

Prošle je godine mikroplastična zagađenost otkrivena  u uzorcima snijega na 11 lokacija blizu vrha Mount Everest, najviše planine na svijetu. Može li biti nešto još gore od toga? – zasigurno se pitate. Znanstvenici procjenjuju da će se plastični otpad koji se stvara širom svijeta vjerojatno utrostručiti i do 2060. godine doseći nevjerojatnih 155 do 265 milijuna tona godišnje.

 

Studija otkriva zašto bi ljubitelji morskih plodova trebali biti zabrinuti zbog mikroplastike

Kao što vjerojatno znate, ljudi konzumiraju mikroplastiku hranom, vodom i zrakom. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Science and Technologyprosječna osoba godišnje pojede 50,000 čestica mikroplastike (iako je taj broj vjerojatno puno veći).Sada, uz ono što se može opisati samo kao loša vijest za ljubitelje morskih plodova, iznenađujuća nova studija Medicinskog fakulteta Hull York i Sveučilišta Hull otkriva da među plodovima mora: oštrige, Jakobove kapice i dagnje sadrže jedne od najviših razina onečišćenosti mikroplastikom.

 

Da budemo jasni: mikroplastika predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. Koliko je ona opasna po Vaše zdravlje? Izvrsno pitanje: to je opasnost koju znanstvenici i istraživači još uvijek pokušavaju utvrditi.Iako znamo da progutane mikroplastične čestice mogu fizički oštetiti organe i otpustiti opasne kemikalije – od bisfenola A (BPA), koji uzrokuje hormonske poremećaje, pa sve do pesticida – potpuni utjecaj na zdravlje još nam nije poznat. Ipak, sve je više dokaza koji sugeriraju da invazija mikroplastike predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudima, životinjama i ekosustavu.

(Foto: Snimka zaslona s posta na Twitteru @ MelanieBergma18) Mikroplastične pronađene u ljudskim organima, uključujući bubrege, jetru, slezinu i pluća

Prema časopisu Scientific American, poznato je da sićušna mikrovlakna leže duboko u plućima, gdje mogu uzrokovati razne bolesti, uključujući i rak. Pokazalo se da je kod tvorničkih radnika koji rukuju najlonom i poliesterom dokazana iritacija pluća i smanjen plućni kapacitet. Znanstvenici su također zabrinuti da gutanje mikroplastike može dovesti do ozbiljnih i po život opasnih krvnih ugrušaka.

Štoviše, nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Environment International, pokazalo je da je mikroplastika otkrivena u posteljicama nerođenih beba, što su istraživači nazvali “predmetom velike zabrinutosti”, jer može dugoročno oštetiti fetus.

 

Budite oprezni kako biste smanjili rizik od izloženosti

 

Izvješće UN-a kaže da u moru ima više od 51 bilijuna mikroplastičnih čestica. Školjkaši koji se hrane filtrirajućim načinom: poput oštriga, Jakobovih kapica, dagnja i školjaka općenito, najosjetljiviji su na mikrozagađenost. No, morski plodovi nisu jedini koji u sebi sadrže mikroplastiku. Voda u bocama, pivo, med, čajne vrećice i morska sol također sadrže mikroplastiku.Koliko mikroplastika utječe na nas? U kojim količinama je štetna ili nije? Konzumirate li više mikroplastike kad popijete litru flaširane vode, ili kad pojedete desetak oštriga? Ovog trenutka to još ne znamo i na te dvojbe nemamo konačne odgovore.

No, kao potrošač, najbolje što možete učiniti je da smanjite unos određenih vrsta morskih plodova, da saznate odakle Vam ti plodovi dolaze i da učinite sve da smanjite plastični otpad. Zapamtite, samo zato što je mikroplastika gotovo nevidljiva – promjer se kreće u rasponu od 100 nanometara (što odgovara jednom desettisućitom dijelu milimetra) pa sve do 5 milimetara – ne znači da je nema.

Molimo da pazite gdje odlažete otpad,budimo svi oprezni.Predlažemo da si barem jednom do dvaput u godini napravite čišćenje

1.Čišćenje Crijeva više o programu možete pročitati na: https://detoksikacija-organizma.com/product/5-dnevni-program-ciscenja-crijeva/

2.Čišćenje Jetre-žučne vrečice i krvi možete pročitati na: https://detoksikacija-organizma.com/product/5-dnevni-program-ciscenja-jetra-zucne-vrecice-i-krvi/

3.Čišćenje Bubrega-mokračnog mjehura i krvi možete pročitati na: https://detoksikacija-organizma.com/product/5-dnevni-program-ciscenja-bubrega/

 


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost