info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

NAJNOVIJA HARVARDSKA STUDIJA DOKAZALA DA LJUTA PAPRIKA SPRIJEČAVA PRETILOST, RAK I SRČANE BOLESTI.


Najnovija harvardska studija dokazala da ljuta paprika spriječava pretilost, rak i srčane bolesti.

 

– Prema novoj studiji, osobe koje skoro svakodnevno jedu ljutu hranu imaju 14% veće šanse da žive dulje od onih koji ljutu hranu konzumiraju manje od jednom tjedno. Također, svi koji redovito jedu ljutu hranu imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od raka ili patiti od srčanih i respiratornih bolesti, od onih koji ljutu hranu jedu rijetko.

„Radi se o najnovijim rezultatima“, rekao je Lu Qi izvanredni profesor na Zavodu za nutricionizam T.H. Chan harvardske škole za javno zdravstvo i Channing Zavoda za medicinu, Brigham i Ženska bolnica, i studije suradnika. „Prema našim saznanjima, ova studija je prva potvrda veze između unosa ljute hrane i smrtnosti.“

Znanstvenici su proučavali zdravstvene i prehrambene podatke prikupljene od 487,375 osoba, u dobi od 30-79 godina, a koji su između 2004.-2008. bili upisani u kineski Kadoorie Biobank. Iz studije su bili izdvojeni sudionici s anamnezom raka, srčanih bolesti i moždanog udara. Tijekom perijoda od 7,2 godine, kod muškaraca je zabilježeno 11,820 smrtnih slučajeva dok je kod žena ta brojka bila 8,404.

Rezultati su pokazali da je vjerojatnost za smrtnost kod muškaraca i žena koji su redovito konzumirali ljutu hranu tijekom istraživanja bila manja od onih koji su ju konzumirali rjeđe. Također je bila manja vjerojatnost da bi umrli od nekih bolesti, uključujući rak i srčane i respiratorne bolesti. Uočena je veza nakon što su prilagođeni drugi poznati ili potencijalni faktori rizika, i bila je jača kod ljudi koji nisu pili alkohol od onih koji su ga konzumirali.

Svježe i suhe čili paprike bile su najčešće korišteni začini, kako je pokazala studija provedena na kineskim ispitanicima. Prethodne studije su pokazale kako Kapsaicin i drugi bioaktivni sastojci čili paprika surađuju u borbi protiv pretilosti, antioksidansi su, imaju protuupalna i antikancerogena svojstva.

Ovu studiju podupiru subvencije (81390541, 81390544) od strane Nacionalne zaklade za prirodne znanosti Republike Kine; darovnicom (2011BAI09B01, 2012-14) iz Nacionalnih ključnih tehnologija za istraživanje i razvoj programa u 12-om petogodišnjem planu, kinesko Ministarstvo znanosti i tehnologije; darovnicom (088.158 / Z / 09 / Z) iz Wellcome Trust u Velikoj Britaniji; i darovnicom od Kadoorie Dobrotvorne zaklade u Hong Kongu. Qi je podržan od strane Nacionalnog instituta za potporu zdravlja iz Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv (HL071981, HL034594, HL126024), Nacionalni institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti (DK091718, DK100383, DK078616), Istraživački centar pretilosti iz Bostona, (DK46200) i Binational Science Foundation Grant, SAD-Izrael 2011036. Qi je također dobitnik nagrade Udruge American Heart Association Scientist Development (0730094N).

„Konzumiranje ljute hrane i ukupni i specifični uzroci smrtnosti: studija se temelji na kohortnoj studiji stanovništva,“ Jun LV, Lu Qi, Canqing Yu, Ling Yang Yu Guo, Yiping Chen, Dianjianyi Sun, Jianwei Du, Pengfei Ge, Zhenzhu Tang, Wei Hou, Yanjie Li, Junshi Chen, Zhengming Chen, Liming Li, BMJ, objavljeno na Internetu 4. kolovoza 2015., DOI: 10,1136 / bmj.h4932

JOŠ MALO O LJUTOJ PAPRICI

Kajenska čili paprika bila je predmet istraživanja mnogih fitoterapeuta dr.Christopera…. Svi oni su bili zadivljeni ljekovitim svojstvima koja ova sorta paprike posjeduje.

Američki herbalist doktor Christopher u 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nikad nije izgubio pacijenta koji je doživio infarkt. On je koristio šalicu čaja od kajenske paprike (mala žličica na šalicu vode) za pacijente koji su još bili pri svijesti. Nakon 1 minute, bili su živi i sigurni. Ono što čini ove tvrdnje još relevantnijima je činjenica da ovi liječnici govore iz osobnog iskustva, a ne iz studija urađenih u kontroliranom okruženju.

Postoji nekoliko načina da si samopomognete s kajenskom paprikom, a neki od njih su posebno učinkoviti. Najbitnije je da kajenska paprika ima minimalno 100.000 Scoville jedinica po ljestvici za mjerenje ljutine (Scoville Heat Units-SHU). Primjer tako ljutih sorti su: Trinidad Moruga Scorpion, Naga Viper, Naga Bhut Jolokia, Habanero, African Bird, Thai Chi, Jamaikanska ljuta paprika, Jalapeno, Scotch Bonet.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku trebate dati mješavinu jedne male žličice kajenske paprike pomiješane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svijesti i disati.

Jednostavnija varijanta je imati uvijek pri sebi malu bočicu tinkture ljute paprike.U slučaju da je osoba u nesvijesti, formula može pomoći. Dajte osobi 5-10 kapi tinkture direktno ispod jezika. I to ponavljate svakih 5 minuta.

Najbolji recept za tinkturu od kajenske paprike

Tinktura prema sljedećem receptu najbolja je tinktura za hitne slučajeve srčanih udara. Da napomenemo, ne koristiti ljutu papriku već kajensku papriku koja je najpoznatija vrsta čili paprike, a uzgaja se najviše u Indiji i Južnoj Americi. Čili je grmičasto tropska biljka, koja se od paprike razlikuje po tome što je višegodišnja biljka. Mljeveni čili je dvadeset puta ljući od obične paprike jer sadrži mnogo više paprenog alkaloida kapsaicina. Ljutost čilija je obrnuto proporcionalna veličini plodova, pa su tako najmanji plodovi najljući. Nabavite gore opisane vrste.

Sastav:

  • Prah kajenske paprike
  • Nekoliko svježih kajenskih papričica(ako nemate može i samo prah)
  • 50 – postotni alkohol (neki koriste votku ili jabučni ocat ako ne želite alkohol)
  • Staklenka zapremnine 1 litre
  • rukavice

Priprema:

Stavite rukavice (radi ljutine iz čilija).
¼ staklenke volumena 1l ispunite prahom kajenske paprike.
Izblendajte sa strane nekoliko cijelih svježih papričica s dovoljno alkohola da dobijete smjesu nalik umaku.
Dodajte tu smjesu prvoj tako da napunite ¾ staklenke.

Zatim ispunite staklenku do kraja s alkoholom i zatvorite je. Protresite je što češće tokom dana.
Ostavite tinkturu dva tjedna uz svakodnevno protresanje i zatim je procijedite kroz gazu u tamnu bocu. Želite li super jaku tinkturu procijedite je nakon 3 mjeseca. Začepite dobro bocu i stavite na tamno i suho mjesto. Traje neograničeno.

Doziranje

Ako je osoba koja je dobila srčani udar (angina pectoris ) ili moždani udar pri svijesti dajte joj 5-10 kapi tinkture. Za 5 minuta ponovite dozu. Nastavite ponavljati tretman do željenog poboljšanja. Ako je osoba u nesvijesti ukapajte joj ispod jezika 1-3 kapi i počnite s oživljavanjem. Nakon 5 minuta ponovite doziranje. Ponavljajte svakih 5 minuta do željenog poboljšanja.Svakako zatražite medicinsku pomoć.

Druge koristi kajenske paprike

Kajenska paprika može biti korisna i kod drugih tegoba. Ima antigljivična svojstva te prevenira nastanak gljivičnih patogena Phomopsis i Colletotrichum. Poznata je po probavnom djelovanju jer potiče stvaranje želučanih sokova, a također olakšava i smanjuje plinove u crijevima.
Istu stvar naglašava i Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist u KBC Zagreb koja je za Hinu istaknula da, iako je uvriježen stav da ljute papričice ili chilli nisu preporučljive kod dispepsije (osjećaja boli ili neugode u gornjem dijelu trbušne šupljine), istraživanja pokazuju drugačije. “Aktivna tvar iz ljutih papričica – kapsaicin – ima zaštitno djelovanje na sluznicu želuca. Čini se da kapsaicin ne stimulira nego inhibira lučenje želučane kiseline te potiče dotok krvi u mukozno tkivo želuca”, kazala je.

Ipak, Vranešić Bender naglašava da akutno izlaganje većim koncentracijama kapsaicina i chillija može pogoršati abdominalnu bol i osjećaj pečenja kod dispeptičnih bolesnika.

S druge strane, kako ističe, kronični unos prirodnog chillija smanjuje tegobe gastritisa i refluksne bolesti, a slično pokazuju i epidemiološke studije budući da je učestalost ulkusa želuca značajno niža u populacijama koje konzumiraju veće količine chillija.
Ima i određeno antikancerogeno djelovanje te se posebno preporučuju oboljelima od raka pluća i pušačima. Smatra se da kapsaicin iz kajenske paprike pomaže u sprečavanju razvoja tumora uzrokovanih duhanom, a slični rezultati zabilježeni su i kod raka jetre. Korisna je i kod želučanih tegoba, simptoma gripe, migrena, alergija, crvenila, pretilosti, zubobolje i artritisa. Kapsaicin ima, pojašnjava Vranešić Bender, ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu spriječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu hrane draženjem sluzokože crijeva.

Kapsaicin se, ističe Vranešić Bender, istražuje u brojnim područjima te se polažu nade u primjenu kod artritisa, suvišnih kilograma, a najnovija istraživanja kapsaicin su povezala s nižim mortalitetom i dugovječnosti.

Navela je primjer istraživanja, objavljenog prije nekoliko godina u časopisu “Physiology & Behavior”, u kojem je ispitivan učinak jednog grama sušene i mljevene ljute paprike. Rezultati su, kazala je, pokazali kako unos ljute paprike povećava tjelesnu temperaturu i time energetsku potrošnju. Dodatno, otkriveno je i kako konzumacija crvene paprike utječe na smanjenje osjećaja gladi i želje za izrazito masnom, slanom i slatkom hranom, ali samo kod osoba koje nemaju naviku konzumirati crvenu papriku.

Nutritivna vrijednost kajenske paprike

Znanstvenici su potvrdili prisutno 26 vrsta nutrijenata u kajenskoj paprici. Neki od najvažnijih minerala pronađenih u njoj su kalcij, cink, selen i magnezij. Osim minerala, kajenska paprika je također bogata i vitaminima – C i A.
Kajenska paprika jedan je od najjačih prirodnih začina koji može učiniti čuda za srce.
Ako ste sami srčani bolesnik ili netko od vaših ukućana, uvijek imajte spremnu ovu spasonosnu tinkturu.

 


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost