info@fitodetox.eu

DETOKSIKACIJA ORGANIZMA FITOAROMATERAPIJOM

+385 99 845 9979


NASLOVNICA PONUDA KATEGORIJE TEGOBE O NAMA
   

LJUBAV POVEĆAVA MOZAK VAŠE BEBE, KAŽU NEUROLOZI – NO, AKO DIJETE ZANEMARUJETE, ZLOSTAVLJATE ILI TRAUMATIZIRATE, TIME UBIJATE MILIJARDE MOŽDANIH STANICA!


Izvornik:

https://returntonow.net/2017/11/03/love-makes-babys-brain-bigger-neglect-shrinks-neurologist-says/

Piše: Sara Burrows, 3. studenog 2017.

Rentgenske snimke dva trogodišnja djeteta, koje su izvorno objavljene u časopisu The Telegraph

Rentgenske snimke pokazuju da je mozak voljenog trogodišnjaka dvostruko veći od mozga zanemarenog djeteta iste dobi

Koja je razlika između 3-godišnjeg mozga slijeva i 3-godišnjeg mozga zdesna?

Ljubav čini ključnu razliku.Dijete čiji se mozak vidi na lijevoj slici imalo je njegovatelja koji ga je neprestano volio, brinuo se, reagirao i pozitivno komunicirao s njim. No, dijete čiji se mozak pojavljuje na slici desno bilo je zanemareno, zapušteno i zlostavljano.

“Dijete s desne strane izrast će u odraslu osobu koja je manje inteligentna, manje sposobna suosjećati s drugima, vjerojatnije će postati ovisna o drogama i umiješana u nasilni kriminal … te razviti mentalne i druge ozbiljne zdravstvene probleme”, govori se u članku objavljenom u časopisu The Telegraph 2012. godine.

Očito je da su tek te 2012. godine neurolozi “počinjali” shvaćati da bebina interakcija s majkom određuje kako njezin mozak raste ili ne raste, kaže se u tekstu.

Jedan od vodećih neurologa na ovom području je profesor psihijatrije sa sveučilišta UCLA Allan Schore. Rast djetetova mozga “doslovno zahtijeva pozitivnu interakciju između majke i dojenčeta”, kaže Schore u videu ispod. “O tome ovisi razvoj neuronskih moždanih krugova.”

Schore naglašava da su prve dvije godine života najvažnije za razvoj mozga, jer se u tom razdoblju proizvodi 80 posto moždanih stanica koje će osoba imati. Od početka trećeg tromjesečja trudnoće do 24. mjeseca života, ljudski mozak se više nego udvostručuje, ali samo ako dobije “prava” pozitivna iskustva, kaže Schore. “Postoji nešto što je ljudskom mozgu potrebno u smislu kontakta s drugim ljudima da bi mogao rasti”, veli Schore.

Tijekom prve dvije godine života uspostavljaju se moždane stanice i njihova “ožičenost” – zatvaraju se veze koje se rijetko ili nikad ne rabe i jačaju one koje se rabe često.

“Veze koje se ne koriste odumiru ”, kaže. “To je staro načelo: ili rabi ili gubi. Moždane stanice koje se skupa pokreću u akciju, skupa se i povezuju pa tako zajedno ne umiru.”

“Mozak ne nastavlja rasti i rasti…. Taj se proces ne odvija neprestano. Mozak se organizira, pa dezorganizira, pa reorganizira. Dezorganizacija mozga – masovna smrt milijarda neurona i prekid veze sinapsa – samo je dio procesa kako mozak raste dok se reorganizira.”

Hormoni koji nastaju vezom između dojenčeta i majke (ili primarnog njegovatelja) utječu na način kako se kodiraju geni. “Sad već pouzdano znamo da endorfini pozitivno utječu na gene”, rekao je Schore. “Također znamo da kortizol, hormon stresa, također utječe na gene.”

Zbog toga su za dojenčad ključna emocionalno obogaćena (pozitivna) okružja, kaže on.

Pridružite se djetetu i izdvojite vrijeme kako biste tijekom prve dvije godine povisili razinu pozitivnih emocija, poput radosti, interesa i uzbuđenosti, jer time doslovno dajete ton ostatku života te osobe.

 


Uvjeti korištenja

© fitodetox.eu    |    e-mail: info@fitodetox.eu    |    tel: +385 99 845 9979

Privatnost i sigurnost